Cat Paw Print

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Kitap Yazıları - Göz İzi

10 numara 5 yıldız :) Bu kitap yoktu aslında okuma listemde araya karıştı birden arka kapak yazısını okuyunca ve o yazı da pek bir tanıdık gelince... (yalnız hala hatırlayamıyorum nerede okuduğumu) Her neyse iyi ki almışım listeme çok da iyi oldu çok da güzel oldu yani ;) Bu arada belki ilk kez bir kitabın önsözünü
beğendim diyebilirim. Dücane beyin okuduğum ilk kitabıydı ve lakin son olmayacağını ümit ediyorum. Demem o ki okuyun ama sakin bir kafayla sükut ile okuyun yoksa satırları baştan almak zorunda kalacağınızdan olay sıkıcı bir hal alabilir :) 
"Bile isteye yaşama yenilmeden yaşamın kendisini yenemeyiz. Yaşam düşkünlüğü yaşamı ıskalamanın ta kendisidir çünkü."
"Şeylere dikkat mi ediyorsun, dikkat mi kesiliyorsun söyle, ben de sana kim olduğunu söyleyeyim. Bu sorunun cevabını vermeden önce iyi düşün talib! Çünkü dikkat kesilmek, hayattan kesilmek gözüpekliğini gösterebilenlere özgü hususiyetlerdendir."
"Duygular nasıl ki tutarlılığı, tutarsızlığı umursamazsa, hz. akıl da aynı şekilde duyguların o çocuksu tepkilerini ciddiye almayı beceremez. Birbirlerini anlamaları (anlaşmaları) yasaktır; zira anlama edimi aynı soydan olanlar arasında gerçekleşir. Ötekini -öteki kaldığı sürece- anlamak zor değil, imkansızdır bu yüzden."
"Salt tatminsizlik trajedi değildir. Çünkü hiçbir hayvan trajik bir hayat yaşamaz. Hayvanlar trajik olanı görmezler de. Tatmin hali de böyledir ve hiçbir insan 'insan' olarak kaldığı sürece tamamen tatmin (bütünlük) mertebesine çıkamaz."
"Ne kararı alıyorsun?
Yapmak veya yapmamak kararı.
Görüyor musun daha şimdiden yaşamını iki seçenek arasına sıkıştırdın bile. Yapma kararı alırsan yapmamaktan, yapmama kararı alırsan yapmaktan kaçınıyorsun elinden geldiğince. Oysa elinden gelen bir tek kaçınmak!"
"Sen hiç istemedin ki dostum! İstemek nedir bilmedin ki! Hiç tutulmadın sen! Tutkuların için ölmedin ki! İsteseydin ölürdün, ölseydin olurdun! Sen hiç olmadın ki! Evet olmadın çünkü sen hiç ölmedin! Ölecek kadar istemedin, ölümün pahasına istemedin, ölümüne istemedin! İsteseydin ölürdün, ölseydin olurdun, oysa ne öldün ne oldun. Çünkü sen istemedin; isteğini, istediğini aslında dile bile getirmedin. Öyle ya bir kere dile getirseydin olurdun, bir kez adam gibi aklından geçirseydin hemen orada olmuş ve ölmüş idin."
"Muhayyile aracılığıyla sevmeksizin kişi salt akıl aracılığıyla nasıl aşık olabilir ki?
Olamaz! Çünkü varolanlara sevgiyle yaklaşmak hayret'in neticesidir. Hayret etmeli ki bilen, severek bilsin, bilerek sevsin; öyle ki en nihayet sadece bilinen'i değil, bilme'nin kendisini de sevsin!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder